Bacteriofagen: oplossing voor falende anti-biotica?
Een groot gevaar voor de wereld waarin wij leven: resistente bacteriën. Door massaal gebruik van antibiotica in onder andere de vleesindustrie, waar antibiotica massaal preventief aan dieren wordt toegediend, zijn steeds meer bacteriën juist opgewassen tegen die antibiotica. Maar er is al lang een oplossing: voorhanden.. Het is een bacteriofaag, kortweg faag. Een klein virus dat alleen een specifieke bacterie infecteert, daar waar anti-biotica het laat afweten. Hartstikke goedkoop en al zo oud als.. de anti-biotica.. Waarom is deze oplossing stilgezwegen..? Simpel.. Artsen hebben het nooit geleerd toe te passen en Big Pharma..? Die houd zijn mond dicht.. Niet te patenteren bacteriofagen zijn de dood in de pot voor.. gepatenteerde anti-biotica..!!
Antibiotica-resistentie groeiend probleem
Antibiotica-resistentie staat in de top drie van de meest zorgelijke ontwikkelingen in de wereld, ook al wordt er dan niet zo veel aandacht aan besteed. Wereldwijd sterven ca. 700.000 mensen per jaar aan infecties waar geen middel meer voor is..! De WHO, de World Health Organisation, roept al jaren op tot actie, maar wereldwijd gaat het gebruik van antibiotica voor oneigenlijk doelen (bijv. preventie) nog steeds volop verder. Vooral in landen waar gezondheidszorg nog feitelijk in de kinderschoenen staat.
Maar ook in Nederland hebben we daardoor steeds meer last van de beruchte en agressieve ziekenhuisbacterie MRSA (Methicilline Resistente Staphylococcus Aureus) Deze agressieve bacterie hebben we in Nederland gelukkig nog redelijk goed in de hand omdat ziekenhuizen in Nederland erg op de verspreiding en hygiëne letten. En deze MRSA slaat toe als de weg naar de binnenkant van het lichaam wordt vrijgemaakt, zoals op de operatietafel of als je een infuus krijgt of hebt toegediend gekregen.
In China of India, met samen zowat de helft van wereldbevolking, is het probleem nog veel groter. Daar lopen veel mensen rond met bacteriën waar al niets meer tegen bestand is. Dit komt doordat mensen antibiotica massaal zonder recept vrij kunnen verkrijgen -vaak gewoon bij de apotheek of drogist- en deze vervolgens volstrekt oncontroleerbaar gebruiken. Het gevolg is dat deze antibiotica daarna vaak niet meer werken! Ook doen boeren daar in vee- en pluimveehouderij goedkoop aan infectiebestrijding door lekker ruim de antibiotica aan het veevoer toe te voegen. In Nederland wordt antibioticagebruik in dierenvoer al jaren gelimiteerd en zijn artsen heel terughoudend met het voorschrijven van antibiotica om zo resistentie tegen te gaan, of zo lang mogelijk uit te stellen.
Professor dr. Jan Kluytmans, microbioloog hierover:‘Bacteriën houden zich niet aan grenzen. De resistente bacteriën kunnen zich blijven verspreiden, ondanks de Nederlandse discipline om voorzichtigheid te betrachten, doordat mensen ze meenemen uit het buitenland. Ziekenhuizen en instellingen zijn daarom waakzaam als het gaat om mensen die met infecties uit het buitenland komen. Zoals bijvoorbeeld uit een land als Griekenland, waar antibiotica-resistentie uitgebreid voorkomt. Deze patiënten worden in quarantaine geplaatst als ze een ziekenhuis binnenkomen of ze worden getest of er resistente bacteriën zijn.’
Fagentechniek laatste redmiddel
Maar… De Fagen zijn een groot deel van de oplossing!
Het Eliava instituut in Georgië is al sinds de jaren twintig van de vorige eeuw met de bacteriofagen-techniek bezig. Het instituut in Tblisi is in 1923 opgericht en het is daar op dit moment nog steeds heel normaal dat je voor een fagenbehandeling kiest. Georgiërs worden op deze manier al tientallen jaren lang, behandeld voor de meest uiteenlopende kwalen. En nu zijn daar sinds een paar jaar vanuit Amerika, Frankrijk, India, Zwitserland en zelfs uit Uruguay patiënten bijgekomen, die als laatste redmiddel voor een fagentherapie kiezen. Zij komen uit landen waar antibioticagebruik buitensporig is en resistentie daardoor ook.
Zo is er Pranav Johri, een Indiase man die in India niet meer behandeld kan worden voor zijn prostaatontsteking. Een speciale voor hem geprepareerde faag heeft hem voor de helft van zijn klachten afgeholpen. Nu is hij weer in Tblisi in het Eliava instituut voor een nieuwe kuur, die de andere helft van zijn klachten ongetwijfeld ook zal doen verdwijnen..
In Nederland zijn we nog niet zo ver met fagen, om de simpele reden dat de medicijnmonopolisten, de grote farmaceuten tot nu toe huiverig zijn om te investeren in de ontwikkeling van ‘fagen’, aldus Universitair hoofddocent Stan Brouns (TU Delft). Hij heeft een lab waar deze fagen worden gekweekt. Hij vindt dat fagen veel meer aandacht verdienen. Er gaat nog geen overheidsgeld naar de ontwikkeling van fagen als oplossing voor resistentie. “Onterecht’, zegt Brouns diplomatiek. “Fagen hebben veel voordelen”..!. .
Met dank aan Guido Jonckers (WantToKnow)